3 iul. 2011

Marea colonizare

Trăgând o privire în jur observ de ceva vreme că se cam înmulțesc restaurantele și fast-food-urile ce servesc sushi sau alte bucate deocheate cu specific oriental, diverse ceremonii ale ceaiului (chinez, japonez, indian), centre de yoga și meditații, diverse concepte de design interior conform stilurilor de viață orientale (feng-shui). Astăzi orice metropolă a lumii se poate „mândri” cu propriul China town.
Ne invadează estul... dar o face într-atât de subtil încât fostele țări deținătoare de colonii percep schimburile de informații și cultură cu țările lumii a treia ca pe un dialog și nicidecum nu văd în ele un pericol de invadare directă. Astăzi mai mult de 1/3 din populația lumii o constituie doar India și China. Europa la nivel demografic de câteva decenii a căzut într-un somn letal comparativ cu lumea opusă, cea a estului reproductiv și tare flămând. Tot mai des în ultimii ani omul european alege să frecventeze zilnic cursuri de yoga în detrimentul alergatului de dimineață. Deja devine o indecență în lumea vestică să nu cunoști cultura și ceremonia ceaiului și, cu atât mai mult, să nu participi la ea, să nu ai măcar vreun talisman sau obiect care să îți poarte noroc și să-ți stimuleze creșterea profesională sau cea familială. Estul își dă de știre și deja a început marea colonizare pe teritoriul fostelor țări expansioniste. Influența lui în cadrul infrastructurii sociale, culturale, economice se simte tot mai aprig în lumea contemporană. Dacă la început Europa își freca fericită mâinile văzând în emigranții estului și lumii a treia brațe de muncă ieftine și nesecate, atunci Europa de astăzi a ajuns să întrețină cu pensii sociale familiile de africani sau alte națiuni emigrante, care nu se grăbesc deloc să lucreze, nici să-și schimbe concepțiile de viață și tradiția conform standartelor europene. Imigranților le este acordată asistența medicală gratuită, ei beneficiază de locuințe, le sunt oferite studii și cursuri de specializare gratis... Europa a ajuns să lucreze pentru propriii imigranți... și în curând o să fie înghițită de lumea estică. O vor înghite cu tot cu papuci căci toate convorbirile și dialogurile cu estul nu sunt decât niște povești în care cred diplomații europeni. Nu poate fi vorba de vreun dialog. Europa ține discursuri în timp ce estul tacit continuă colonizarea inversă prin tactici de influențare a modului de viață și a concepțiilor de gândire. Suntem noi cei care acceptăm cultura lor și o primim pentru a ne potoli setea de cunoaștere și expansiune a noilor orizonturi. Europa nu poate pretinde la supraviețuire. La boom-ul demografic actual nu contribuie Europa ci țările lumii a treia, care sunt niște consumatori în sine. În viitorul apropiat ajungem să deservim și economia chineză.
Ne aflăm în plină migrațiune. Sub ochii noștri se conturează o nouă reconstrucție a lumii. La adevărata criză însă o să asistăm cam peste vreo 50 de ani atunci când lumea o să epuizeze toate resursele și nu o să mai aibă unde emigra.

2 comentarii: